Foxtail

Фокстейл е алтернативна игра за занимание в парка или другаде на открито. Най просто обяснено представлява топка с опашка от плат в три цвята. Погледната отстрани тази летящата играчка изглежда като хвърчаща комета.

За да се хвърли, фокс тейла се хваща за края на опашката, завърта се с цяла ръка, и се хвърля в желаната посока.
Топката на края на опашката се засилва от центробежната сила, която е много голяма от тази, която човек може да постигне чрез обикновено хвърляне на топка. Благодарение на това foxtail – а лесно се хвърля на повече от 30 дори 50 метра дължина а докато лети достига около 20 – 30 метра височина. Разбира се, за да постигнете това ви трябва достатъчно сила и известни тренировки.


Друго интересно нещо, освен че можете да си подавате фокстеил -а на голямо разстояние е, че лесно може да се хване преди да падне на земята и веднага да се подаде отново. Това става чрез хващането на опашката, която лети след топката по траекторията на фокстейла.


Опашката е трицветна и най-трудно се хваща за края, а най-лесно за самата топка. На трите цвята са основани някои от игрите, които може да се играят с фокстейла. Например при хващане, колкото по далече от топката хванеш опашката, толкова повече точки печелиш.
Освен за подаване между двама души, фокстейла може да се използва и като кучешка играчка. Вместо да донася топка, която е трудна за хвърляне и не отива далече, кучето може да тича няколко пъти повече докато носи фокстейл-а.

За игра с foxtail ви е неоходимо единствено широко простанство без дървета. При преминаване през клони опашката може лесно да се закачи и да трябва да се катерите за да го разплитате. Най-подхощи за игра на фокстейл са откритите поляни парковете. Аз лични ходя да играя в Борисовата градина в София на поляните между катеружките и езерото с лилиите, където доста често може да видите „летящата топка с опашка“ в действие.

Вече се продава фокстейл българско производство. Върхът е направен от изкуствена нишка, плътно изплетена около еластична топка. Опашката е от здрав найлонов плат в три цвята. Шевовете са тройно подсилени за здравина и дълго ползване. Засега фокс теил може да се види и закупи от мен като цената е 15 лв. Може да ми оставите коментар долу,  да ми пишете на bgkite@gmail.com или на телефон 0887 93 81 87. Само не забравяйте да оставите информация за обратна връзка.

Ето и малко повече снимки :

  • Silvia
  • май 11th, 2011

  Здравейте, желая да купя комета , но от Варна! Къде бих могла да открия?
  Благодаря предварително…

  • Тони
  • май 19th, 2011

  фокстейлът е супер забавен и доставя невероятно удоволствие – при игри на големи поляни в паркове е чудесен !
  Винаги съм искал да мога да го намеря и купя в БГ
  Дано има наличност и офертата важи !!!

  • Irena Petkova
  • август 3rd, 2011

  Поздравления за българското производство :)
  Набързо ще поръчам два броя.

  • Denislav
  • юли 4th, 2012

  Днеска с приятели изпробвахме фокстейла и трябва да кажа, че е адски забавно. Страхотна занимавка е за в парка. Супер много се радвам, че си имам един :)

  • Весела
  • юни 29th, 2013

  Как мога да закупя 1 брой Foxtail и каква е цената?

  • Mladen
  • август 5th, 2013

  Има ли как да си купя все още ?

 1. No trackbacks yet.

You must be logged in to post a comment.