Сноу кайт

snowkite

Сноу кайтът представа комбинация на кайт и сноуборд.Спортът е набира популярност днес, като зимна кайт алтернатива на кайт сърфа, но не е ясно точно от къде води началото си. През 80-те и 90-те годи на 20-ти век с навлизането на новите технологии и повишаване на безопастността кайт сърфинга се развива активно и много бързо намира голям брой последователи по целия свят. През 70-те и 80-те сноубордът става реална конкуренция на ските като зимен спорт. Не се знае кой първи комбинира кайт крилото с зимната си екипировка, но е известно, че около 1995 на много места в Европа и Америка вече се карат кайт сноуборд и кайт ски. Не знам кога сноу кайтът навлиза в България, но от 4-5 години на платото на Витоша редовно се забелязват карачи с крила комбинирани със ски или сноуборд.

Най-подходящото място в България за кайт на сняг са долното и горното плато на Витоша заради достатъчната снежна покривка, липсата на дървета, вятърът и големината, но при наличието на достатъчно сняг всяка по-голяма поляна би свършила работа.

В сноу кайтът се наблюдават стилове на каране характерни и за сноубордът. Фрий стайлът е за най напредналите карачи и вкючва изпълнението на сложни трикове в повечето случаи свързани със скокове и летене. Бек кънтри карането е практически всичко останало. То включва карането по необработен терен какъвито са повечето места за каране.

Най-подходящи за каране на сноукайт  са широки, равни пространства с достатъчно сняг и вятър. Подходящи са замръзнали езера с снежна покривка както и планински плата. Най-подходящото място в България за кайт на сняг са долното и горното плато на Витоша заради достатъчната снежна покривка, липсата на дървета, вятърът и големината, но при наличието на достатъчно сняг всяка по-голяма поляна би свършила работа.

Кайтът на сняг със ски или сноуборд е уникален спорт, защото може да се практикува на места неподходящи за традиционните зимни спортове. Тъй като цялата сила необходима за движението се осигурява от крилото, не е необходим никакъв наклон. Дори при подходящ вятър и достатъчно умения е възможно изкачването нагоре по склоновете, прибиране на кайт-а и фрий райд спускане. Друго огромно предимство е, че няма нужда от лифтове. Няма чакане на опашки, няма бавно изкачване няма препълнени писти и най-вече няма пари за карти. Въпреки, че самата екипировка е доста скъпа тя може да се кара няколко сезона а след това и да се продаде. Не на последно място в крак с модерните тенденции трябва да се спомене, че сноу кайтът е „зелен спорт „. Все пак се ползва силата на вятъра благодарение , на която можеш да караш цял ден без спиране (буквално)!

• март 2010

Сноу кайтът представа комбинация на кайт и сноуборд.Спортът е набира популярност днес, като зимна кайт алтернатива на кайт сърфа, но не е ясно точно от къде води началото си. През 80-те и 90-те годи на 20-ти век с навлизането на новите технологии и повишаване на безопастността кайт сърфинга се развива активно и много бързо намира [&hellip