Поддръжка на кайта

Винаги изникват въпроси как да се грижите на за кайта си. Той изисква много малко поддръжка, но следването на няколко прости правила ще увеличи живота на крилото ви.

1.Пясък. Враг номер едно. Преди да приберете кайта внимателно премахнете всичкия пясък. Той причинява абразивно износване и може да доведе до протъркване на материала на крилото.

2.Не прибирай мокро крило. Миенето на кайта не е необходимо но ако решите да го изперете се уверете, че е добре изсъхнало преди да го сгънете и приберете. Ако е мокро може да развие плесен, да започна за мирише неприятно и в някой случаи дори цветовете да избелеят. Морската вода е солена и по принцип не мухлясва много лесно, но ако карате на в сладка вода, сняг или дъжд, крилото трябва да се изсуши добре преди да се сгъне.

3.Напомпвайте кайта и закачайте линиите на мястото където ще вдигате кайта във въздуха. Крилото е доста обемно и ако се опитата да го разнасяте от едно място на друго задължително ще закачите нещо по пътя : храст, човек или кошче за боклук. Това ще доведе до ненужно износване на крилото и ще скъси живота му.

4.Избягвайте вдигането на кайта сами. Самостоятелното вдигане води до сериозно износване в дългосрочен план. Влаченето на крилото по земята при самостоятелно вдигане води до износване на ръбовете.

5.Кайт помпа. Когато прибирате помпата, откачете маркуча и го приберете отделно. Прибирането заедно обикновено води до прегъване, усукване и накрая дупки в маркуча.

6.Бар и линии. Подържайте линиите без възли и измивайте бара в сладка вода след всяко каране в морето. Възел на линията влошава здравината и с повече от 50% и ви поставя в риск от скъсване.

7.Избядвайте усукване на плондерите на надуваемите кайтове. Разгънете цялото крило преди да започнете да помпате. Оставянето на кайта да се саморазвива докато го напомпвате е лоша практика, която може да доведе до усукване на плондера на водещия ръб.

8.Не напъхвайте накрайника на помпате прекалено  много в дюзата на крилото защото това може да доведе до разширение на дюзата и до изпускана въздух.

9.Използвайте кайт чантата си. Не оставяйте кайта без чантата му особено в колата. Острите ръбове много лесно прерязват лекия материал на крилото.

10.Слънце и вятър. Не оставяйте кайта си да плющи на вятъра и не го излагайте ненужно на слънце. Вятърът може да разкъса плата, а слънцето води до избеляване и влошаване на здравината.

-->