Правила за безопасност при пускане на кайт

1. Бъдете сигурни, че системата за сигурност работи и, че можете да се освободите от кайта при всяка ситуация. Използвайте само системи предназначени за кайтове. Някой системи за освобождаване които не са предназначени за кайт не са подходящи защото не са направени да работят при приложена сила. Не чакайте опасна ситуация за да се научите как да използвате системата за безопасно освобождаване. Изпробвайте я възможно най-скоро при използване на нова екипировка.

2.Намерете си учител. Кайт бординга е опасен спорт и е изключително важно да имате минимум  един професионален урок . Това ще ви научи основните знания от които имате нужда и ще ви помогне да влезете във водата много по бързо. Ще се запознаете със основните техники как да вдигате и приземявате кайта, как да разплитате и закачате линиите, как да вдигате кайта ако падне и ще ви помогнат да разберете как лети кайта. Най важното е, че уроците ще ви научат как да се измъквате от опасни ситуации.

3.Как да вдигате и приземявате кайта си безопасно. Повече от 80% от инцидентите стават на земята съвсем скоро преди или след вдигане на кайта. Когато закачате линиите направете двойна проверка. Да помолите някой  да ви помогне с вдигането на хвърчилото не винаги е по безопасно отколкото да го вдигнете сами от подходяща позиция. Ако ви помага някой, който не знае какво трябва да направи може да доведе до опасна ситуация за вас и да нарани също така себе си.

4.Не пускайте кайта при по-силен вятър отколкото можете да овладеете и си оставете място за грешки. Никога не вдигайте хвърчило по голямо от възможностите ви. Бъдете сигурни за максималния вятър, който всеки кайт позволява. Колкото повече сила има в кайта ви толкова по малко място има за грешки. При съмнение винаги пробвайте първо с по-малко крило. Винаги можете да се ориентирате по крилата на другите, които карат в този ден, като за най-сигурно заложете на кайт с равна или по малка квадратура от тяхната.

5.Винаги проверявайте екипировката си преди да излезете. Уверете се, че линиите ви не са износени и нямат възли. Линии с възли може да се самопрережат. Една скъсана линия може да доведе до спираловидно движение на кайта в пауър зоната което генерира изключително много сила и може да доведе до фатална ситуация.

6.Оставете безопасна дистанция между себе си и всичко останало. Винаги оставяйте адекватно разстояние за грешки. По правило оставяйте поне две дължини на линиите. Един от основните проблеми при кайтовете е липсата на време и място когато нещо се обърка. Кайтовете са доста мощни и не винаги силата може да се убие веднага. Много от най-сериозните наранявания са в резултат на влачене и удари в твърди препятствия.

7.Лините на кайта са опасни. Ако линия се увие около пръст или крайник и кайта дръпне е напълно възможно линията да ви пререже. ВИНАГИ откачайте линиите от крилото когато не го използвате и никога не оставяйте кайта без наблюдение. Някой може да се спъне и оплете в линиите и да вдигне кайта във въздуха по невнимание. При вдигане на кайта не трябва да има нищо и никого между вас и крилото. За предпочитане е да няма никого надолу по вятъра.

8.Запознайте се с сигналите с ръце. Бъдете сигурни, че знаете универсалните сигнали за беда както и основните сигнали с ръце за кайт. Знаците за вдигане и приземяване на кайта са основни, тъй като обикновено е доста трудно да те чуят когато духа вятър и се нуждаеш от помощ.

9.Не пускайте кайта в близост до дървета, защото линиите може да се оплетат. Кабелите с високо напрежение са особено опасни защото линиите може да проведат електричество. Не пускайте кайта над пътища, защото при загуба на контрол крилото може да бе блъсне в минаваща кола. От друга страна шофьорите обикновено се заглеждат в кайтовете, което може да доведе до катастрофа.

-->