Кайт сигнали с ръце

Има доста използвани сигнали с ръце, някой заимствани от ветроходството. Задължително е да знаете основните от тях за да можете да поискате помощ или да помогнете на някой който има проблем с кайта. Сигналите с ръце са едни и същи в целия свят така, че не се притеснявайте ако отидете да карате в чужбина. Ако няма друг кайтър около вас, чрез кайт сигналите с ръце можете да разберете дали някой, който реши да ви помага знае какво прави.  Ако не е наясно със сигналите с ръце едва ли ще знае и как правилно да хване кайта, така че да е безопасно и за вас и за него. Кайтовете са опасни в неопитни ръце и изпускането на  крилото в пауър зоната може да доведе до сериозно влачене по земята. Практикуващите други спортове на плажа (уинд сърф,боди борд и др.) обикновено знаят сигналите с ръце и могат да ви помогнат при нужда. Също така вие можете да помогнете на някого, дори да сте излезли без кайт. При силен вятър много трудно можете да разберете с викане, затова сигналите с ръце са основен начин на комуникация.

Ето и най-важните сигнали, който задължително трябва да знаете:

1.Международният морски сигнал за проблем. Вдигнете ръцете над главата си и ги кръстосайте. Повторете докато ви забележат.

2.Вдигане на кайта на във въздуха. Знакът за това е свит юмрук със сочещ нагоре палец.

Преди да дадете знака за пускане трябва да сте се уверили, че линиите не са заплетени и, че екипировката ви е готова. Много инциденти стават, когато помагащия за вдигане на хвърчилото не разбира от кайт и не знае знаците в резултат, на което пуска крилото по рано, преди да сте готови. Крилото бива отнесено в пауър зоната и резултатът е влачене по земята.

3.Приземяване на кайта. Изпънете пръсти и се потупайте по главата.

Тези сигнали се използват двупосочно. Например някой забелязва, че седите на едно място и се чудите какво да направите и докато ви гледа се потупва по главата(„Ще приземяваш ли крилото“) и вие му отговаряте с потупване по главата („Да свалям го. Помогни ми“).

-->