Първото ми каране на сноукайт на Витоша

На 3-ти март 2010 направих първото каране на сноукайт на платото на Витоша. Времето най-после се беше успокоило след зимните бури от който за жалост не се беше задържал толкова сняг, колкото на всички ни се иска. Имаше високи облаци, но видимостта беше добра въпреки липсата на слънце.

По време на изкачването на малкото плато се засякох с три момчета с меки крила, които чакаха вятъра. Долу наистина духаше много слабо и само една фойл 12-ка летеше едва-едва. Не се замислих да оставам при тях, защото тежкият ми C-кайт му трябваше доста повече вятър за да не колабира в зенита, нищо че е 11 квадрата. А ми трябваше и помпа, защото бях счупил моята.

Качихме се на горното плато на Витоша, където условията бяха перфектни за първо каране. Вятър около 5-6 м/с (оценен на око защото нямах с какво да меря) и сравнително набит сняг. Там беше и един колега със сноу кайт крило Slingshot и ски, който тъкмо свършваше с помпането.
Напомпах крилото и закачих линиите (не стана от първия опит). Крилото беше изправено и с внимателен контрол го вдигнах точно по ръба на прозореца на вятъра. Вдигане като по учебник и то още от първия път с голямото крило.

snowkite

След десетина минути лека игра с кайта сложих сноуборда и тръгнах. В началото с на няколко пресекулки по 10-20 метра, но след това продължих диагонала до края. Даже успях да се върна в обратната посока от където бях тръгнал. Карах само с вятъра идващ откъм гърба ми и хвърчилото пред мен – тоест нормално в едната посока и на switch на връщане. при опита ми да карам на преден кант с кайта през рамо се овъргалях в снега а крилото падна. Успях да го вдигна сам през пауър зоната, от което бях много доволен.

snowkite

След един – два диагонала и падането бях много изморен и се върнах да сваля крилото и да почина.
След почивката направих още два диагонала, но при втория се забих във по-малкото задно плато където се оказа, че почти няма вятър и не мога да изляза. При опитите крилото падна и успях да го вдигна чак след помощта на едно момче с меко крило, което беше единствения който караше сноу кайт там.

Въпреки всичко не успях да изляза и се наложи да походя с крилото във въздуха за да се върна при нещата.
След това бях прекалено изморен и прибрах екипировката и си тръгнахме.

Първото каране на сноукайт на Витоша беше много успешно и останах безкрайно доволен ,че успях веднага да се кача на сноуборда.
И най-важното – всичко мина без проблеми.

-->